Dit is dé Ouwe Sunderklaas winkel van Texel. Al meer dan 40 jaar koop je hier je feestartikelen voor Ouwe Sunder, maar natuurlijk ook voor Carnaval en andere Verkleedfeesten.

Te Ouwe Sunderklazen
Ouwe Sunderklaas (Tessels, "Oude Sinterklaas") is een traditioneel Texels feest, dat gevierd wordt op 12 december, een week na het Sinterklaasfeest. Hoewel de naam anders doet vermoeden heeft dit feest niets te maken met Sinterklaas. 
Ouwe Sunderklaas wordt ook op de andere Waddeneilanden op verschillende wijze in December gevierd.

Zo heet dit feest op Schiermonnikoog Klozum, in Borkum Klaasohm, op Vlieland Opkleden, op Terschelling Sunderum en op Ameland wordt dit feest Sunderklazen genoemd. Een vergelijkbaar feest wordt gevierd in Zoutkamp. Dit heet Sinterklaaslopen.

De Geschiedenis
Ouwe Sunderklaas is al voor lange tijd een traditie op het Eiland Texel. In het verleden is er wel een relatie geweest met de Sunderklaas. Op 6 december werd er een verkleedfeest gevierd. Dit werd gezien als een vooraankondiging voor het feest op 12 december. Dit droeg de naam Nuwe Sunderklaas (Nieuwe Sinterklaas). Heden ten dage wordt het Sinterklaasfeest gevierd zoals overal in Nederland, ook wel de Overkant genoemd. 
Gelijk aan het Huidige Sinterklaasfeest wordt bij Ouwe Sunderklaas een nadruk gelegd op goed en slecht.
Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe. In de loop der tijd is de invulling meer parodiënd en Carnavalesk geworden.

De Traditie
Het Ouwe Sunderklaasfeest is een echt verkleedfeest waarbij de eilanders zich onherkenbaar maken. Ook worden ander stemmen of ander vernuft gebruikt als stem. Om het gezicht te bedekken wordt veel gebruik gemaakt van Maskers (Mombakkes of Grim) en Pruiken. Dit om de uit te beelden personage zo goed mogelijk te laten lijken.

De Satires die worden opgevoerd worden in de verschillende dorpcentra en in de huiskamers opgevoerd. Stukjes welke gespeeld worden (lokaal Speule genoemd) gaan over de actualiteit en personen, organisaties, gemeente en gebeurtenissen worden op de hak genomen.
Aan het eind is het zogenaamde bekendmaken. Ook worden er tegenwoordig prijzen uitgereikt aan de meest gewaardeerde stukjes.

Hierna wordt er door een ieder fijn doorgefeest en worden nodige biertjes en Juttertjes genuttigd.
Aan de vooravond van Ouwe Sunderklaas wordt er tegenwoordig ook veel gedaan aan het zogenaamde Voorklazen. Evenzo wordt de dag na Ouwe Sunderklaas gebruikt voor het naklazen. Natuurlijk ook onder het genot van hapjes en lekkere drankjes. Hier mag men niet om verlegen zitten.

Ouwe Sunderklaas tegenwoordig
Tegenwoordig wordt dit Traditionele feest nog volop gevierd. Lokaal wordt het gedragen als een eigen identiteit van het Eiland. Ouwe Sunderklaas trekt natuurlijk ook veel bezoekers die het feest en Speule willen meebeleven. Toch is het het vooral in de kleine dorpen een lokale aangelegenheid voor de Texelaars.

Ook de Niet-Speulende mensen gaan natuurlijk graag te feesten. Evenals de Speulers gaat men verkleedt langs de verschillende gelegenheden.
Dat het feest er al vroeg in zit is te merken aan de jonge Speulers. Ook kijkt de jonge groep al maanden uit naar het Sunderfeest en geniet men al voor in welk Pakkie of Kostuum wordt gefeest.

De Link met deze Winkel
Al bijna 40 jaar de huidige lokatie van Dodo wear de winkel die eind november wordt omgetoverd naar een feestwinkel.
Het 'normale' assortiment van Baby-, Kinderkleding en Dames- en Herenjassen wordt tijdelijk verruild voor een divers assortiment aan Feestartikelen.
Voor vele is  dit dan ook de Snoepwinkel van het jaar. De Speulers komen vaak effe Kieke om ideeen op te doen voor hun te Speule Stukkie.

Het hele jaar door Feest
Met de uitbreiding van onze winkelvloer hebben wij een gedeelte van de winkel kunnen inrichten met allerlei Feest benodigdheden. Hierin vindt u een deel van ons assortiment aan Feestspulletjes.
En natuurlijk kunt u hier ook online bestellen in de webwinkel.

Een beeld van de Ouwe Sunderklaaswinkel vind je hier

http://youtu.be/1eY56DSph2M

De Ouwe Sunderklaaswinkel

Welkom bij dé Ouwe Sunderklaas winkel van Texel. Al meer dan 40 jaar koop je hier je feestartikelen voor Ouwe Sunder, maar natuurlijk ook voor Carnaval en andere Verkleedfeesten. De Link met deze Winkel Al bijna 40 jaar de huidige lokatie van Dodo wear de winkel die eind november wordt omgetoverd naar een feestwinkel. Het 'normale' assortiment van Baby-, Kinderkleding en Dames- en Herenjassen wordt tijdelijk verruild voor een divers assortiment aan Feestartikelen. Voor vele is dit dan ook de Snoepwinkel van het jaar. De Speulers komen vaak effe Kieke om ideeen op te doen voor hun te Speule Stukkie.

  • Binnenburg 12 - 1791CG - Den Burg
  • +31 222 310335
  • winkel@dodowear.nl

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief

keyboard_arrow_up